multižánrový festival súčasného umenia na slovenskej dedine

hudba│divadlo│diskusie│cestopisy│tanec│literatúra│ film│vizuálne umenie



 

aprílový GUČA večer: historická filmová dráma "Milada"

13.04.2018 10:21
Milada

historická filmová dráma

 

sobota 21.4.2018 o 19:00 hod.

v kultúrnom dome Zvolenská Slatina
 
vstupné: 2€ (dospelí)
                1€ (študenti, dôchodcovia, ZŤP)
 
 
 
Česko, 2017 │ 130 minút
 
Historická filmová dráma Milada je inšpirovaná osudom a životom JUDr. Milady Horákovej, ktorý sa dotkol mnohých ľudí. Odohráva sa v rokoch 1937 – 1950 a rozpráva príbeh ženy, v ktorej osobnosti a živote boli morálne princípy zakorenené tak silno, že sa často vo svojich rozhodnutiach riadila viac svedomím ako srdcom a to i za cenu ohrozenia vlastnej rodiny a jej samotnej.
 
Milada Horáková bola popravená 27. júna 1950 aj napriek tomu, že vtedajší prezident Československej republiky dostal mnoho žiadostí o udelenie milosti. O jej milosť žiadali napríklad Albert Einstein, Winston Churchill, ale aj Eleanor Rooseveltová. Totalitný režim Komunistickej strany Československa sa touto justičnou vraždou ženy a zároveň matky neplnoletej dcéry svojou krutosťou priblížil k bývalému Sovietskemu zväzu.
 
Ústrednými témami filmu sú sloboda, boj za demokraciu, pravda, láska, nádej a obeta, ktoré sú veľmi aktuálne aj dnes.
 
Réžia: David Mrnka │ Scenár: David Mrnka, Robert J. Conant │ Kamera: Martin Štrba │ Hudba: Aleš Březina  │ Producent:i David Mrnka, Jan Bílek  │ Hrajú: Ayelet Zurerová, Robert Gant, Daniel Rchichev a ďalší