multižánrový festival súčasného umenia na slovenskej dedine

hudba│divadlo│diskusie│cestopisy│tanec│literatúra│ film│vizuálne umenie



 

marcový GUČA večer: 30. výročie Sviečkovej manifestácie 1988 - 2018

11.03.2018 19:52
 
sobota 24.3.2018 o 18:00 hod.
 
v kultúrnom dome Zvolenská Slatina
 
vstupné: 2€ (dospelí) 1€ (študenti, dôchodcovia, ZŤP)
 
 
dokumentárny film Sviečková manifestácia alebo Bratislavský Veľký piatok
 
Slovensko, 2008 │ 26 minút
 
Pokojná manifestácia občanov za náboženské a občianske práva a slobody v socialistickom Česko-Slovensku, ktorá sa odohrala 25. marca 1988 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Je dnes s odstupom času považovaná za jedno z najdôležitejších vystúpení občanov a veriacich proti komunistickému režimu v Česko-Slovensku. Táto manifestácia bola zavŕšením aktivít tajnej cirkvi v komunistickom Česko-Slovensku.
 
Réžia, scenár, strih a kamera: Ondrej Krajňák│ Zvuk: Štefan Badura │ Produkcia: Eduard Stano │ Účinkujú: Peter Bohunický, Ján Čarnogurský, Ľudmila Heribanová-Tollarovičová, František Mikloško, Tibor Novotka, Anton Selecký a ďalší
 
 
dokumentárny film Bratříček Karel
 
Česko, Poľsko, 2016 │ 79 minút
 
Čo bolo tak príťažlivé na „malom spevákovi s veľkým hlasom“, že viac ako dvadsať rokov po jeho smrti ľudia stále spievajú jeho pesničky a čítajú jeho poéziu? Aké je miesto umelca v tragických dejinách vlasti? Môže jednotlivec ovplyvniť chod dejín? Bol Kryl obeťou dejín svojho národa? Milovali ho davy, ale umieral opustený a zatrpknutý – pretože nikdy nerobil kompromisy. Tieto a ďalšie otázky sa rozhodla položiť autorka filmu Krystyna Krauze. 
 
Réžia, námet a scenár: Krystyna Krauze │Kamera: Jacek Petrycki, Daniel Šperl, Braňo Pažitka │ Hudba: Petr Haas │ Zvuk: Wojciech Cwyk, Daniel Němec, Martin Roškaňuk, Matěj Němec │Strih: Matouš Outrata, Evženie Brabcová │ Účinkujú: Jan Kryl, Miroslav Kovařík, Jaorslav Hutka, Agniezska Holland a ďalší.